Thursday, February 2, 2012

liku - liku hidup

melangkah masuk ke pintu kelas....

murid 1 : bangun!!!!!!!
murid 2 : bangunlah !!!
murid 3 : bangun
ramai murid : bangun,bangun..
- kecoh -

ustazah,hari ni kan kita nak g jalan..
ustazah kita pun,ayah kita bawak pergi mandi kolam..
eleh..ustazah,saya nak pergi shopping ..
ustazah,kita lagi...itu..ini...ustazah...ok..

murid 1 : ustazah , dah balik ke? ( tak start ngajo lagi )
murid 2 : ustazah , tandas ...
murid 3 : ustazah, dia amik pen saya...
murid 4 : ustazah , nak duduk ke ?
murid 5 : ustzah ...ustazah ...ustazah ( saje nak memanggil )
murid 6 : ustazah,di nangis...saya buat..

15 minit
ustzah , dah balik ke...
ustzah , tandas
ustazah , buku hilang
ustazah,pensil jatuh bawah kerusi
ustazah , tudung saya senget
ustazah , ada orang maen pintu
ustazah , dia maen tembak-tembak

ustazah tanya murid 1 :
u : kamu baca iqra' tak kat rumah ?
m1 : baca
u : iqra' berapa?
m1 : tak tahu,tak baca kot
u : kamu baca quran ke ?
m1 : baca
u : surah apa kamu baca
m1 : tak tahu,ayah tak ajar..
u : ok,takpelah ( sabo je )

masa latihan :
u : mana buku kamu
m2 : ada kat meja
u : pergi ambil , kan ustzah suruh bawak buku ,knapa main pintu
m2 : ustazah tak panggil nama saya pun
u : laa,tadikan ustazah dah pesan semua bawak buku jumpa ustazah
m2 : hehe...saje ustazah
u : sabo jelah

sedikit babak semasa ragam pelajar tahun 1,siapa kata jadi cikgu senang dan goyang kaki.cabaran mengajar tahun 1 yang banyak benor peel perangai..even,tudung senget,pensil jatuh,buku terbalik,pensil patah,sampah bawah meja,kawan cubit,kawan mengata,setiap 5 minit tanya 'dah balik ke?',ustazah dah pukul 12.30 ke?.haha.sangatlah bergembira.moga Allah beri kemudahan,kesabaran,kelapangan,idea kreatif dan bombastik agar dapat menerapkan ilmu dan nilai kepada mereka..

7 comments:

faris zengi said...

teknik satu


teknik dua


sumber : youtube


first of all we need to know that is the nature of first grade.

we must know the technique "how to communicate with them"

make that class fun to them.
mcm, bagi hadiah gula2 sape bleh jawab soalan.

terapkan nilai islam, like

1. first sing the doa before start the class.

2. diorang ni suka klau kita bercerita. buat satu cerita yg boleh diorang suka kt subjek tu.

then kene pikio le..

one more thing, nature bebudak 1st grade ni, tahap fokusnya sekejep banget gitu.

satu lagih, teknik nak diamkan diorang buat cheers like:
letak cari kt mulut lepastu sahut SHHHH!!

tpi, ana rasa instruction ni semua guru dah sedia maklum, may be, just some share thought je.

faris zengi said...

ni plak knowledge cikgu utk face the world for the positive future.

The World Becomes What You Teach


What adults can learn from kids



“Think left and think right and think low and think high. Oh, the things you can think up if only you try!”
Dr. Seuss


"It does not matter how slow you go so long as you do not stop."
Wisdom of Confucius


moga membantu..
we need more positive people in this world.
aduii, mtk maah bnyak word org putih. Allahu a'lam

asrar said...

wah..i'm impressed..
..tq bangat atas perkongsian..
sgt berguna..

mcm g2lah realiti bdk tahun satu..yg still dlm proses sesuaikan diri dgn alam sekolah..

sometime dia akan buat kita gelak bila teringat..tapi kekadang ia bisa buat kita blur sekejap sbb da xdak idea..
tq 4 sharing..

i-shah humaira said...

ustzh buat stail mcm mgajar kat masjid la....hahaha..
sian ke ustazah asiah nie..sabo la yerp.....

asrar said...

to acah :
kat masjid..:)..
inagt yaya..hok suh tulis2..padam atas,,ikut padam..

xdok gape pun..da tanggungjawab..saje je crite ragam murid2 tersayaaang..hehe..doalah ye moga sntiasa dimudahkan..

i-shah humaira said...

pa sudoh ingat ke yaya..
inshaAllah doa sokmo doh ke kakak2 nie..x au la kalau kakak2 x doa ke kite..haha (ayat abg ali)

doakan kami kat sini nohh

asrar said...

insyaallah..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...